Griekse Halvas

Ingrediënten
Halva
1 kopje olijfolie
1 ½ kopje grove griesmeel
½ kopje fijne griesmeel
¼ kopje gele rozijnen (optioneel)
1 kopje walnoten (optioneel)

Siroop
3 kopjes suiker (of 2 kopjes suiker en 1 kopje honing)
4 kopjes water
1 theelepel kaneelpoeder
1 hele kruidnagel (optioneel)
Sinaasappelschil (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Begin met de bereiding van de siroop. Voeg hiervoor alle ingrediënten toe in een pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Laat het koken totdat de suiker is opgelost en het mengsel dikker wordt. Zet de pan vervolgens aan de kant, maar zorg dat de siroop warm blijft.
  2. Verhit voor de bereiding van de halva de olie in een grote pan en voeg geleidelijk het griesmeel toe. Roer met een houten lepel zodat het griesmeel de olie kan absorberen. Zet het vuur lager wanneer het geheel begint te borrelen en blijf roeren tot de griesmeel goudbruin is. Zorg dat het niet te ver inbrandt, want dan wordt de halva bitter.
  3. Haal vervolgens de pan van het vuur en giet de warme siroop erbij. Roer opnieuw en zet de pan terug op het vuur. Kook het halva mengsel tot het geheel dikker wordt en het gemakkelijk loskomt van de zijkanten van de pan.
  4. Haal nu de pan van het vuur, voeg de rozijnen en een deel van de walnoten toe en roer het door elkaar. Bedek de halva vervolgens met een theedoek en laat het tien minuten rusten.
  5. Giet het mengsel daarna in een puddingvorm of kleine kommetjes. Laat dit ongeveer anderhalf uur afkoelen alvorens het te serveren. Garneer de halva met het kaneelpoeder en de rest van de walnoten en wellicht wat geschaafde chocolade en gebroken pistachenoten.