Pastitio
Griekse ovenschotel van pasta met een stevige gehaktsaus, gegratineerd met een romige bechamel.

Ingrediënten (voor 4-6 personen)
500 gram Pastio pasta*
2 kopjes geraspte kefalograviera* of Parmezaanse kaas
2 eetlepels paneermeel

Voor de gehaktsaussaus:
500 gram gehakt (rund of half-om-half)
2 gesnipperde uien
1 knoflookteentje fijngehakt
Een glaasje rode wijn (optioneel)
Laurierblaadje*
(Runder) bouillonblokje
Kaneelstokje*
Zwarte peper en zeezout*
Millies Olijfolie*
Fles Kyknos geraspte tomaten* of 2 blikjes tomaatblokjes

Voor de bechamel:
2 zakjes Millies bechamelsaus*
1 liter koude (volle) melk
Nootmuskaat (liefst versgeraspt)*

Alle ingredienten met * zijn bij ons verkrijgbaar!

Bereidingswijze

  1. Fruit de ui en knoflook glazig in een flinke scheut (4 a 5 eetlepels) olijfolie op middelzacht vuur en voeg het gehakt toe. Bak dit rul en blus af met de rode wijn.
  2. Schenk de tomaten erbij met alle kruiden en het bouillonblokje. Laat de saus nu 20 minuten pruttelen en roer af en toe.
  3. Voeg een scheutje watertoe als het te droog wordt.
  4. Kook ondertussen de pasta beetgaar in ruim water met zeezout. Giet deze af in een vergiet.
  5. Zet de oven aan op 175 graden.
  6. Vet de ovenschaal in met olijfolie verdeel de helft van de pasta over de bodem. Strooi de kaas erover en bedek de hele schaal met de gehakt saus. Leg hier de rest van de pasta overheen en druk een beetje aan.
  7. De bechamel maken we in twee keer om klontjes en te snel opstijven te voorkomen! Giet een half pak melk in een kom en strooi er al roerend met een garde de bechamelpoeder bij. Maak de saus op smaak met peper, zout, flink nootmuskaat en een half kopje geraspte kaas.
  8. Schenk nu de bechamel over de helft van de pasta en vergeet de hoeken en randen niet. (anders wordt de pasta hard en droog).
  9. Maak nu weer dezelfde saus zoals beschreven en bedek de andere helft van de schaal.
  10. Strooi er een beetje paneermeel over en zet in het midden van de oven tot de bechamel mooi goudbruin gekleurd is ongeveer 35 tot 45 minuten.
  11. Zet de oven uit en op een kiertje en laat de Pastitio een kwartier rusten. Snijd er dan met een scherp mesje vierkante stukjes van en schep ze er voorzichtig uit.

Lekker met een frisse Griekse boerensalade en een stukje goede Feta.

Kali orexi Eet smakelijk!