Gemista: oma’s gevulde groenten uit de oven
Recept van Oma Barbara Ioannidou
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 vleestomaten
- 4 paprika’s
- Een paar Nicola aardappels (geschild en in dunne partjes)
- 3 takjes peterselie en 3 takjes munt, fijngehakt
- 1 teentje knoflook
- 1 middelgrote ui
- een half pakje kyknos gezeefde tomaat*
- Zeezout* en zwarte peper
- Millies Griekse risotto Rijst
- 150 ml. Millies olijfolie*
- 250 ml. water
Ingredienten met* zijn bij ons verkrijgbaar!
Bereidingswijze
- Snijd het kapje van de paprika’s en hol ze uit. Gooi de inhoud weg, maar bewaar het kapje.
- Zet de tomaten op hun kop zodat ze stevig staan, snijd het kontje er af en leg opzij.
- Hol ze voorzichtig uit met een lepel of scherp mesje maar laat ze heel! Schep de inhoud, samen met de gehakte ui, knoflook, peterselie en munt in de blender.
- Doe hier de helft van de olie en een kwart pakje gezeefde tomaat bij en mix tot en dikke saus.
- Voeg peper en zout naar smaak toe (ongeveer eenafgestreken theelepelzout en halve theelepel zwarte peper) en doe er dan 1 flinke eetlepel rijst per paprika/tomaat bij.
- Het mengsel moet van de lepel lopen, zo niet doe er dan wat water bij.
- Zet de groenten in een ovenschaal en bestrooi ze met zeezout.
- Vul ze voor 3 kwart met het rijstmengsel. Zet de kapjes er weer op en vul de schaal op met aardappelpartjes..
- Roer dan de rest van de olie met een flinke scheut gezeefde tomaat en 200 ml water door elkaar met wat peper en zout en giet dit over de aardappels.
- Bedek de schaal met folie en zet hem in de oven op 180 graden.
- Haal na 55 minuten de folie er af, kijk of er nog een bodempje vocht in zit, voeg eventueel wat water toe en zet het nog 35 minuten terug. Zet nu de over op 160 graden
- Proef daarna of de rijst gaar is en zet hem zo nodig nog wat langer in de oven.
Lekker met versgebakken brood en goede Feta*
Kali orexi, eet smakelijk!
Heb je geen blender of staafmixer? Hak dan zelf alles fijn.