Pasta van yiayia (oma)
Wij noemen dit gerecht zo, maar eigenlijk heet het Youvetsi, naar de aardenwerken schaal waarin het traditioneel bereid wordt. Deze mooie schalen zijn in onze winkel verkrijgbaar!

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 500 gram Kritharaki (pasta)*
  • 750 gram tot 1 kilo doorregen stoofvlees van rund, kalf of lam, in blokjes gesneden. Mager vlees wordt erg droog!
  • Millies Olijfolie*
  • 1 rundvlees-boillonblokje (optioneel)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1fles geraspte zongerijpte tomaten van Kyknos* of 2 blikjes tomaatstukjes
  • 1 glas rode wijn*
  • zeezout*
  • zwarte peper
  • 3 piment korrels*
  • 1 kaneelstokje*

Bereidingswijze

  1. Schenk een bodempje (5 a 6 eetlepels) olijfolie in de pan en bak het vlees met zwarte peper en zeezout kort aan. Doe de knoflook, pimentkorrels, kaneelstokje het bouillonblokje, de tomaat, nog een scheut olijfolie en de wijn erbij en zorg dat het vlees net onder staat. Vul eventueel aan met wat water.
  2. Leg het deksel op de pan en laat het vlees in ongeveer 2 tot 3 uur (of langer) gaar sudderen. Heb je een echte yiouvetsi? Dan zet je de schaall met deksel erop in de oven op 170 graden tot het vlees zacht is.
  3. Voeg nu minstens 1 liter water toe en doe de kritharaki erbij. Goed blijven roeren zodat de pasta niet aan de bodem plakt. Als er niet genoeg vocht overblijft nog wat water toevoegen. Het geheel zachtjes met af en toe roeren laten garen tot de kritharaki klaar is.

Lekker met flink wat geraspte kefalotyri* kaas of parmezan erover en een frisse Griekse salade erbij.

Alle ingredienten met een* zijn bij ons verkrijgbaar!